Sağlık

Yaz aylarında kan şekeri ölçümü yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Klima, vantilatör, gölge, soğuk su… Tüm dünyada yaz sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde, bu hava koşullarından en az şekilde etkilenmemiz için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Ancak her gün yeni bir sıcak hava rekorunun kaydedildiği günleri yaşarken sağlığımızı korumak için uzmanları dinlememiz gerekiyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataşyaz aylarında diyabet hastalarına hayat kurtaran teklifler yaptı.

Yaz günleri şeker hastaları için bazı tehlikeler içermektedir. Japonya’da yapılan bir araştırma özellikle tip 1 diyabet hastalarında yaz aylarında kan şekerinin çok düştüğünü yani hipoglisemi sıklığının 3 kat arttığını gösteriyor. Perelman Tıp Fakültesi ile ilgili bir çalışmada tip 2 diyabet hastalarında yaz aylarında ani kalp krizi ve diyabetik koma (ketoasidoz) riskinin arttığından bahsediliyor. Doç. Dr. Savaş Karataş Özellikle artan su kaybının yani dehidrasyon ve kan mineral (elektrolit) bozukluklarının kan şekeri değişimlerini ve tehlikelerini tetiklediğini ifade ederek, “Bu durum ile ter sınırları etkilenen diyabet hastaları farkında olmadan çok fazla sıcağa maruz kalabiliyor. . Ayrıca sıcak havalarda insanların yanlarında bulundurması gereken insülin ve diğer ilaçlar etkisiz hale gelebilir veya kötüleşebileceği için yan etkilere neden olabilir. Şeker ölçüm cihazları ve çubukları ısının etkisiyle bozulabilir, terli ve susuz kalmış ciltlerde hatalı sonuçlar verebilir. Artan metabolik hız ile insülin emilimi artabilir ve kan şekeri düşme eğilimi gösterir.

Bu tekliflere kulak verin!

Peki, sıcak havaların getirdiği hayati tehlike arz eden bu durumla karşılaşmamak için diyabet hastaları ne gibi önlemler almalı? Doç. Dr. Savaş Karataş,  İşte tüm bu tehlikelerden kaçınmanın kolay yolları:  

Kan şekeri ölçümünüzü gerçeğe dönüştürün

Kan şekerinizi gölge ve serin bir yerde ölçün; kan şekeri ölçüm çubukları güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca ıslaklık sonucu etkileyeceği için denizden veya havuzdan çıktıktan sonra parmaklarınızı kuruladıktan sonra kan şekerini ölçün.

bol sıvı tüketin

Yaz aylarında, dış sıvılara olan ihtiyaç iki katına çıkar. Özellikle susuz bırakan ilaçlar kullananlarda sıvı kaybı normalden fazladır. Bu nedenle susamasanız bile su ihtiyacınızın olmasına (ileri böbrek yetmezliği gibi klinik durumlar hariç) ve yeterli sıvı alımının mutlaka sağlanmasına büyük önem veriniz. Alkolsüz içeceklerden ve aşırı alkol tüketiminden kaçının. Meyve suyu, çay, kahve gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını, aksine sıvı ihtiyacını artıracağını ve şekersiz diye lanse edilen pek çok içeceğin gizli şeker içerdiğini unutmayın.

Sıcak tabanlar üzerinde yürümeyin

Diyabet hastalarının ayaklarında sıklıkla sorun vardır. Diyabetik sınır tutulumu olan hastalar sıcak tabanlı ve çıplak ayakla sahilde yürümemelidir. Eğer sıcak tutan tabanlar üzerinde yürüyeceklerse mutlaka yumuşak terlikler kullanmalılar. En ufak bir morluk veya kızarıklığın bile büyük travmatik sonuçları olabileceğini unutmayın.

dikkatli hareket et

Hareket, aksi belirtilmedikçe diyabet tedavisinin temel unsurlarından biridir. Fiziksel aktivite için öncelikle serinliğin hissedildiği sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Yanlış sonuçlar ortaya çıkabileceğinden, kan şekeri ölçümü fiziksel aktiviteden önce ve sonra yapılmalıdır. Yine sıvı kaybı olduğunu göz önünde bulundurarak, antrenman sırasında ilave sıvı alınması gerektiğini unutmayın. Hipoglisemiye yatkınlığı artıran ilaçlar (sülfonilüre, insülin) kullananların egzersizle kan şekeri düşme riskini artırabileceği unutulmamalı ve mutlaka emilen bir karbonhidrat yanlarında taşınmalıdır.

İlaçlarınızı gerçek tutun 

Kullanılmış insülin ve ilaçları kurallara uygun olarak saklayınız. İnsülin 2-8 derecelik bir sıcaklıkta (buzdolabı kapısı) saklanmalıdır. İnsülin enjeksiyonu kullanıyorsanız, uygulamadan en az yarım saat önce buzdolabından alınmalıdır. Çünkü hızlı sıcaklık değişimi aktiviteyi azaltabilir ve ona zarar verebilir.

Dışarıdaki yiyeceklere dikkat

Yazın tatil moduna girmek beslenme kurallarının esnemesine neden olabilir. Yazlık tesislerde, arkadaş ve akraba ziyaretlerinde sunulan güçlü meyve ve yemek çeşitlerinde şeker hastası olduğunuzu unutmayın ve beslenmenize göre hareket edin.

seninle yemek ye

Yaz terlemeleri hipoglisemi terlemesi ile karıştırılabileceği için kan şekerinin düşmemesine dikkat edilmeli, bu durumda hızlı emilebilen bir karbonhidrat türevinin de el altında olması gerekir.

Uzman denetimini ihmal etmeyin 

Yaz aylarında ilaçlarınızın kullanım dozu ve süresinde farklılık olabilir. Aynı zamanda bazı ek tekliflere de ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, endokrinolog ile konsültasyonu ihmal etmeyin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu