Opera Sanatçıları Neden Genellikle Şişmandır?
Yüzyıllardır tüm dünyada varlığını sürdüren opera da bu sanatı icra eden sanatçılardan biridir. yüksek desibel ileHepimizi müziklerini nasıl söyleyebileceklerini düşündürdü ve onları hayrete düşürdü.
Opera sanatçıları için dikkate değer bir başka bahis de ağırlıklarıdır. Opera kelimesini duyduğumuzda kilolu, iri yarı bir sanatçı gözümüzün önünde canlanıyor. Peki bunun sebebi nedir? insanların opera performanslarıyla ağırlıklarının ortasında gerçek bir oranvar?
Opera sanatçılarının neden genellikle fazla kilolu olduğuna dair çeşitli teoriler var. Bunlardan ilki, zanaatkârların gırtlak yapısı ile ilgilidir.
Gırtlağı çevreleyen büyük miktarda yağ dokusu rezonans kapasitesini arttırır ve böylece kulağa daha hoş gelen bir ses üretir kabul edilebilir. Ancak bu amaçla gırtlaktaki yağ dokusunu artırma çabası aynı zamanda vücuttaki tüm yağ dokularında artış anlamına gelir.
Opera sanatçılarının bilinen en büyük amacı, opera binasındaki büyük orkestranın sesini sürekli olarak aşabilmek için normal bir insandan çok daha güçlü bir diyaframa ihtiyaç duymalarıdır.
Vücutta diyaframı harekete geçirmek için geniş bir göğüs boşluğu ve yüksek düzeyde akciğer kontrolü gerekir. Büyük bir vücut kütlesi ve onu destekleyecek vücut yapısıdiyaframın daha verimli kullanılmasına yardımcı olur.
Peten Osin ile ilgili öne sürülen bir diğer teori de Dr. Osin, opera sanatçılarının “akciğerlerdeki yüksek eforun iştahı tetiklemesi nedeniyle kilo almaya daha yatkın olabileceğini” belirtiyor.
Doktor, şarkı söyleme eyleminin akciğer hücrelerini iştahı düzenlemede rol oynayan bir protein olan leptinden kimyasallar salmaya teşvik ettiğini ve bu şekilde opera sanatçılarının kilo alma eğilimigirdiğini iddia ediyor.
CW Thorpe ve Sidney Üniversitesi’ndeki üç meslektaşı tarafından yapılan başka bir araştırmanın bulguları, operanın insan vücut yapısını olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Araştırmacılar, opera tipi müzik söyleme eyleminin, vücudunuzun kendisini ve özellikle göğüs kafesini büyütmesi diyor. Yani bireyde operayı icra etme süreci devam ederken gerçek oranda kilo alımı gerçekleşir.
İş yoğunluğundan kaynaklanan düzensiz beslenme alışkanlıkları da opera şarkıcılarında kilo fazlalığının nedeni olabilir.
Sanatçılar genellikle akşam yemeği yemeden önce performanslarının bitmesini beklerler. Bunun nedeni ise tokluk hissinin nefes almayı tetikleyebilmesi, uyku hali oluşturması ve bazen mide rahatsızlığına neden olabilmesidir. Bu nedenle pek çok sanatçı formunu korumaya çalışır ve performans sırasında sorun yaşamamakAkşam yemeğini kendi adına ertelemeyi tercih ediyor.
Ancak bu sanatçılar performanstan önce ve performans sırasında uzun saatler boyunca yemek yemedikleri için performans sonrasında sıklıkla acıkma ve susuzluk hissederler. Sonrasında ise yemeklerini yiyip tok yatmaktan başka çareleri yoktur ve bu süreç bu şekilde devam edeceğinden. kilo alımı kaçınılmazdır.bir olur.
Amerikalı mezzo soprano Marilyn Horne, opera sanatçılarının kilo almaya daha yatkın olmasıyla ilgili şu cümleleri anlatıyor:
“Bizimki çok yalnız bir meslek. Ne kadar başarılı ve popüler olursan, evinden o kadar uzaklaşırsın ve tabii ki o kadar garip bir otel odasında tek başına uyursun. Yoğun prova programları ve turlar, yemekler ve iyi egzersizler düzenli bir programın sürdürülmesine engel olabilir”
Öte yandan birçok opera sanatçısı kilo vermeye pek hevesli değil.
Bu nedenle rekor kilo veren opera sanatçıları Sesin parlaklığını da kaybettiği bilindiğinden, sanatçılar kilo değişikliklerinin ses tellerini etkileyeceğinden korkuyorlar.
Maria Callas’ın sesi 50’li yaşlarında kendine has tonunu kaybetmiş ve tiz perdeye ulaşmakta zorlanmıştır. Birden fazla araştırmacı bu durumun doğru olduğuna inanıyor. 30 kilodan fazla kaybetmeknedeniyle olduğu konusunda anlaştılar.
Elbette her opera sanatçısı kilolu değildir.
Kişilerin bu sanatı icra edebilmesi için vücut yapısının ses ve icraya etkisi çerçevesinde, fazla kilolu olma şartı yoktur . Genellemenin aksine kilolu sanatçılar kadar klasik vücut yapısına sahip ve formunu koruyan ünlü opera sanatçıları da vardır.
- Kaynaklar:Interlude, Kayıt, Bilim ABC